×
19 feb

Orchidee

19 feb 2016
LANGER PLEZIER VAN UW ORCHIDEE.
Orchideeën zijn momenteel erg in trek. Niet alleen vanwege hun exotische schoonheid maar ook door de langdurige bloeiperiode. Er bestaan ontelbare soorten orchideeën maar de meest populaire soort voor de huiskamer is toch wel de Phalaenopsis. Daarom zullen we alleen op de verzorging van deze soort ingaan.

AANSCHAF
Phalaenopsis orchideeën worden aangeboden in bloemenzaken, tuincentra, op markten, bij orchideeënkwekers en soms ook op braderieën. Waar u de orchidee koopt is niet echt belangrijk, wel of u een gezond exemplaar aanschaft.

CRITERIA BIJ AANSCHAF
Vraag naar de juiste benaming. Alleen dan is te achterhalen wat de plant voor eisen stelt. Kijk naar het uiterlijk van de
plant. Slappe beschadigde bladeren, gele kleine knoppen,rottende, zieke wortels e.d. vormen een slechte start. Zeer nat en zwaar substraat werkt rottende wortels in de hand.Kijk naar de verpakking. Staat de plant gepresenteerd in de verpakking dan ontstaan makkelijk schimmels.Koop geen planten met alleen maar knoppen, deze komen thuis niet open. De bloemen moeten voor ¾ geopend zijn.

VERVOER
Laat de plant na aankoop altijd luchtig verpakken. s´Zomers beschermt dit tegen oververhitting, in de winter tegen koude. Enkele lagen krantenpapier zorgen in de winter voor een goede bescherming. En, tocht is zo wie zo funest!

NOODZAKELIJKE GROEI-FAKTOREN
Orchideeën verlangen matig tot veel licht, beschut tegen de felle middagzon. Meestal is dit een plek op het oosten of westen, soms kan op het noorden ook nog voldoende licht aanwezig zijn. Op plaatsen waar te weinig daglicht komt kan een speciale plantenlamp uitkomst bieden. Een gemiddelde kamertemperatuur van tussen de 18-21 graden Celsius is wenselijk voor de orchidee, alleen tijdens de rustperiode is een iets lagere temperatuur van 15 tot 18 gunstiger.Hoge luchtvochtigheid in de onmiddellijke omgeving is ideaal. In hun natuurlijke groeiomgeving zorgt de hoge luchtvochtigheid ervoor dat deze epifyten toe kunnen met een geringe hoeveelheid water en voedingstoffen. Ze worden door de hoge luchtvochtigheid ook beschermt tegen verdampingskou en sterke inwerking van de zon. Een luchtvochtigheidpercentage in de kamer van 55-80% is ideaal. Met regelmaat de bladeren besproeien met lauwwarm kalkvrij water draagt ook bij tot betere groeiomstandigheden.

ORCHIDEEENGROND OF SUBSTRAAT
Als u een orchidee aanschaft zal hij meestal in een doorschijnende kunststof pot zitten.
Deze lichtdoorlatende potten geven de wortels de mogelijkheid tot fotosynthese, zoals in de natuur. Verwijder daarom nooit deze luchtwortels!! Het substaat waar de plant in staat moet luchtig zijn, niet te snel dichtslibben en weinig of geen zouten bevatten en bovendien licht zuur reageren. Men kan tegenwoordig een perfect samengesteld mengsel kopen, zgn. orchideeëngrond. Deze voldoet aan al deze eisen.

WATER GEVEN
Een vaststaand feit is dat 90% van de kamerplanten verdrinkt. Bij het krijgen van teveel water ontstaat zuurstof gebrek bij de wortels, dit is dodelijke bij orchideeën.
De wortels gaan rotten en de plant kan geen water en voedingsstoffen meer opnemen. Laat daarom een orchidee tussen twee gietbeurten in opdrogen. Zolang het substaat vochtig aanvoelt, NIET gieten! Laat de plant nooit in een bodempje water staan. De juiste giettemperatuur is de omgevingstemperatuur.

VOEDING
Overdaad schaadt, maar een gebrek ook. Het best kan men een orchidee matig, maar regelmatig bijmesten. Via blad en wortels worden voedingsstoffen opgenomen en beschadigde wortels zijn dan ook de voornaamste reden voor gebrekkige groei, niet het gebrek aan voeding. Er zijn goede kant-en-klaar meststoffen te koop speciaal voor orchideeën. Mest volgens opgave van de fabrikant, de juiste dosering is nl. erg belangrijk.

OVERPOTTEN
Orchideeën houden niet van teveel verstoring. Verpot daarom alleen als,

nieuwe scheuten geen plaats meer hebben in de potals de bovenkant van de pot vol algen zitals de wortels verrottenals er veel nieuwe wortels verschijnen of er een nieuw hartblad bij de Phalaenopis gevormd wordt.

NA DE BLOEI
Na de eerste bloei mag u de uitgebloeide stengel afknippen. Doe dit boven een derde of vierde stengelknoop. Na ca.3 maanden vormen zich dan weer nieuwe bloemen.
Soms kan de orchidee zo wel twee tot drie maal per jaar bloeien. Na deze bloeiperiode verlangt de plant rust. Stop geheel met bemesten en beperk het gieten tot een minimum. De plant bepaalt het einde van deze periode. Bij het ontstaan van nieuwe groei is de rustperiode voorbij.

Tuincentrum Princenbosch