×
25 sep

5 prachtige herfstplanten voor in de tuin

25 sep 2017

De herfst is vroeg en stormachtig ingevallen dit jaar. Nog even en vooral kale takken domineren het tuinbeeld. Ontzettend zonde, want ook in de herfst kunt u van een prachtige tuin genieten. Wilt u de hulst en rode besjes nog even buiten de poort laten en het nazomergevoel vasthouden? Dan is dit het moment om actie te ondernemen. Zo houdt u uw tuin fris en bloeiend.

Een bloeiende herfsttuin

Bepaalde planten en grassen zijn echte herfstplanten voor in de tuin en dus uitermate geschikt om nu in te zetten. Tuincentrum Princenbosch heeft een zeer brede collectie mooie en verrassende herfstbloeiers, zodat u ook in de herfstmaanden van een weelderige tuin kunt genieten. Ter inspiratie zetten wij een aantal populaire planten en grassen voor u op op een rij.

Anemone japonica ‘Honorine Jobert’

De Japanse herfstanemoon Anemone japonica ‘Honorine Jobert’ is misschien wel de allermooiste herfstbloem. Met haar tere schoonheid en zuiverwitte bloemblaadjes geeft deze vaste plant een sprookjesachtige allure aan uw tuin, vooral in combinatie met siergrassen. Denk bijvoorbeeld aan de ‘Miscanthus kleine silberspinne’ met zijn zilvergrijze bloeiaren. De herfstanemoon is eenvoudig in onderhoud en bloeit tot laat in de herfst, maar houdt wel van een goed gedraineerde, humusrijke tuingrond.

Persicaria amplexicaulis ‘Blackfield’

Een plant die prachtig combineert met de roze, bloeiende Japanse herfstanemonen is deze rijkbloeiende duizendknoop; de Persicaria amplexicaulis ‘Blackfield’. De duizendknoop staat bekend om zijn intense donkerrode bloemknoppen. Deze plant bloeit tot en met oktober en komt het mooiste tot zijn recht in groepen. Het is ook een nuttige plant, want onkruid krijgt minder kans met zijn aanwezigheid. Bijen en andere insecten zijn dol op het stuifmeel van de duizendknoop. Knip deze beresterke plant na de winter af u zult er ieder jaar weer van genieten.

Cimicifuga ‘Pink Spike’

Een derde feeërieke herfstbloeier is de Cimicifuga ‘Pink Spike’. Oftewel: de zilverkaars. De zilverkaars is een elegante, luchtige bloemaar met bleekroze bloemen en donker roodbruin blad. De plant geurt heerlijk en is geliefd bij vlinders en insecten. Net als de vorige herfstplanten voor in de tuin kan ook de zilverkaars tegen flinke vorst en heeft hij weinig onderhoud nodig. Hij staat graag op een niet te droge, humusrijke grond. De zilverkaars wordt wel 150 centimeter hoog.

Liriope muscari ‘Moneymaker’

Deze herfstplant staat ook bekend onder de naam leliegras. Het is een sterke plant met dikke aren en blauwpaarse bloemetjes en grasachtige bladeren. De plant is een laagblijvende bodembedekker, wintergroen en gedijt zowel bij zon als in schaduw. Om de plant weer op te frissen, knipt u in maart alle uitgebloeide aren en groene en bruine bladeren tot 5 centimeter boven de grond af. Zo heeft u volgende herfst weer prachtige nieuwe bloemen.

Aster lateriflorus ‘Prince’

Herfstasters zijn altijd een goed idee. Ze vragen geen groene vingers, groeien stevig en bossig, zijn winterhard, en komen in allerlei mooie kleuren. Een juweeltje is deze Aster lateriflorus ‘Prince’-variant. Met zijn donkere bladeren en kleine bleekroze bloemen bloeit hij mooi, lang en rijk. Ook deze plant is niet veeleisend en winterhard. De herfstaster staat graag in de zon om zijn mooie bladkleur te behouden en fleurt de border tot eind oktober op.

Extra tips voor de herfsttuin

Nu u weet hoe u met vaste planten uw tuin fleurig houdt in de herfst, geven wij u graag nog wat advies voor het verdere tuinonderhoud in de herfst. Zo vereist een gazon ieder seizoen een andere behandeling. Waar u anderhalve maand geleden nog iedere dag het gras kon maaien, is het nu zaak om vooral niet te veel te maaien, om kale plekken te voorkomen. U kunt nu het beste het gras tot 5 centimeter hoogte afmaaien en er vervolgens tot het voorjaar afblijven. Ook is de herfst een goed moment om het gazon opnieuw in te zaaien. Daarnaast kunt u al voorzichtig wat snoeiwerk verrichten in uw tuin en kunnen de bloembollen voor het voorjaar de grond in.

Bekijk de planten in ons assortiment

Tuincentrum Princenbosch