×
16 feb

Tuinieren in de winter: vergeet dit niet

16 feb 2018

Voor veel mensen is de winter het seizoen om de tuin even te laten voor wat het is. Toch is het handig om ook deze maanden wat klusjes te doen. U kunt bijvoorbeeld vast beginnen met het omspitten van uw tuin of moestuin. Hierdoor komt er meer zuurstof in de grond, komen er mineralen vrij en wordt de grond vruchtbaarder. Weten wat nog meer handig is? Lees deze tips Tuincentrum Princenbosch over tuinieren in de winter.

Spitten in de winter

Om in het voorjaar vruchtbare grond te hebben, is spitten in de winter handig. Dit lijkt zo’n eenvoudig klusje, maar er zijn een paar dingen om rekening mee te houden. Vooral nu.

  • Ligt er zand of klei in uw tuin? Zandgrond kunt u beter met rust laten in de winter. Kleigrond moet juist worden verwerkt in de koude maanden. Bij voorkeur na de eerste vorst.
  • Spit niet als het net heeft geregend. Dat is niet alleen slecht voor uw rug, maar ook voor de grond.

Onkruid wieden

Naast spitten zijn er nog veel andere dingen die u kunt doen in de winter: onkruid wieden bijvoorbeeld. Nu de winters steeds warmer lijken te worden, houdt onkruid ook in de winter niet op met groeien. Zorg ervoor dat u goed in de gaten houdt of het onkruid bij u in de tuin ook in de winter doorgroeit. Door het wekelijks te verwijderen, voorkomt u een overwoekerde tuin in het voorjaar.

Bloembollen planten

Is de winter nog niet ingevallen en jeuken uw handen om iets in de tuin te doen, ga dan met bollen aan de slag. Plant bijvoorbeeld narcissen, sieruien of tulpen en laat u verrassen door alle vrolijke kleuren in het voorjaar. Door de bollen laagje voor laagje boven op elkaar te planten en rekening te houden met de groeivolgorde, kunt u tot het einde van het voorjaar genieten van vrolijke bloemen.

Weet u niet meer hoe diep de bollen geplant moeten worden? Daar is een handig trucje voor: bollen hebben drie keer zoveel aarde nodig als ze zelf hoog zijn. Uitzondering is het sneeuwklokje: dat moet op 10 centimeter diepte worden ingegraven. Natuurlijk kunnen bloembollen ook in een pot. Zorg ook dan weer voor voldoende afstand en diepte voor de bollen.

Verplanten van heesters en vaste planten

De winter is het ideale seizoen voor het verplanten van heesters en vaste planten. In dit seizoen zijn de planten in rust en kunt u ze verplaatsen naar plekken waar ze beter tot hun recht komen. Nadat u ze heeft uitgestoken is het goed om kritisch naar de plant te kijken. Verwijder oude delen en geef de plant zo de kans om in het voorjaar weer sterk tevoorschijn te komen.

Ook een mooie maar pittige winterse klus: bomen en hagen verplaatsen. In de winter kunt u dat doen zonder dat ze eronder lijden. U zult zien dat ze in het vroege voorjaar wortel schieten en gaan uitlopen. Nadert het voorjaar al? Wacht dan met verplaatsen tot de volgende winter.

Maak een tuinplan

Droomt u al lang van een andere indeling van uw tuin? Dan is de winter hét moment om een plan te maken; een fijne bezigheid voor de lange donkere dagen. Gaat u komend voorjaar voor wat kleine aanpassingen? Kiest u voor een heel nieuw ontwerp? Met een tuinplan weet u precies u te doen staat als het buiten weer warm wordt. Heeft u behoefte aan advies over planten die het beste bij uw ontwerp passen? Kom dan langs bij Tuincentrum Princenbosch. Wij vinden het erg leuk om met u mee te denken.

Tuincentrum Princenbosch