×
10 nov

Wintergroene tuinplanten en vorstbestendige bloemen

10 nov 2017

De wintertijd is ingegaan, het is vroeg donker en langzaam trekken we de mutsen en wanten uit de kast. Vaak is hiermee ook de sfeer uit tuinen definitief verdwenen. Niet nodig! Bij Tuincentrum Princenbosch laten we u zien dat ook het winterseizoen een tuinseizoen is, met de mooiste wintergroene tuin planten en groenblijvers in gevulde bloembakken.

Verschillende sferen in planten en bloembakken

Ook voor het winterseizoen is er volop keus voor de tuin. U kunt talloze sferen neerzetten; traditioneel, natuurlijk, zwierig en meer. Wilt u bloeiende bakken of liever natuurlijke grassoorten? Waar u ook voor kiest, het geeft uw tuin een mooi aangezicht waar u de hele winter van kunt genieten. We zetten graag alvast 6 mogelijkheden voor u op een rij.

1. Traditionele bessen

Bessen geven altijd een mooie sfeer, het echte traditionele wintergevoel. Ze komen nog meer tot hun recht in combinatie met andere wintergroene planten. Combineer bijvoorbeeld de Gaultheria met de Skimmia ‘White Globe’. Dan krijgt u een rijke hoeveelheid rode bessen in groen blad en de glanzend groenblijvende Skimmia met groen-witte bloemknoppen.

Of ga voor de combinatie Skimmia Reevesiana met de fijnbladige hedera. Dat levert de prachtige rode bessen op van de Skimmia Reevesiana en het mooie wintergroene blad van de klimop.

Een derde optie is de Gaultheria, de sfeervolle bessen in groen blad, in combinatie met Hebe Green Globe. De Green Globe is een bolvormig struikje dat niet hoger wordt dan zo’n 30 centimeter.

2. Bloeiende winterbakken

Ziet u ook in de winter graag bloeiende bakken als u naar buiten kijkt? Dan kunt u kiezen voor bloeiende winterheide of winterviooltjes. Maar er zijn nog meer opties. Zo zijn er veel soorten Helleborussen waaronder: de Helleborus Anna’s Red, Helleborus Lucy’s Black en de Helleborus Icebreaker. Het bijzondere van de Helleborussen is dat ze midden in de winter bloeien, winterrozen worden ze wel genoemd. Deze onvermoeibare bloeiers zijn prachtig rood-zwart, wit, geel, roze gespikkeld enzovoorts.

3. Ruige, natuurlijke, bakken

Een derde winterse sfeer krijgt u als u kiest voor ruige, natuurlijke en grasachtige bakken. Bijvoorbeeld Fargesia in combinatie met Carex en Liriope.
Fargesia is een sterke, niet woekerende, bamboe met een fijn blad en groene of groen-zwarte stengels. Carex is een sfeervol wintergroen siergras dat mooi combineert met Liriope, leliegras dat ook de hele winter door groen blijft.

4. Een zwierige tuin

Wilt u zwier geven aan uw tuin? Dat kan met de Nadina Domestica, ook wel hemelse bamboe genoemd. Het is geen bamboe, maar een groenblijvende heester die uit China en Japan komt. Deze heester is in de winterperiode op z’n allermooist, dan is hij gevuld met helderrode bessen.
Een andere wintergroene vaste plant is de Mahonia ‘Soft Caress’. Het varenachtige blad van deze Mahonia heeft geen stekels en de plant bloeit met frisse groengele bloemen in de wintertijd.

5. Kleuren in de tuin

Een hele andere tuin krijgt u als u gaat voor kleur. Met de Leucothoe, oftewel de druifheide, haalt u een groenblijvend struikje in de tuin. In de winter is het blad van de druifheide glanzend rood. Een andere gekleurde optie is de Nandina ‘Obsessed’. Het blad aan dit struikje is prachtig purperrood in herfst en winter.

6. Vormplanten

Als zesde wintermogelijkheid noemen we graag de ‘vormplanten’. Denk dan bijvoorbeeld aan de Hedera helix ‘Abori compact’: een bolvormige klimop die ook wintergroen is. Deze klimop wordt 20 tot 30 centimeter hoog.
Een andere optie is de Prnus lusitanica ‘Angustifolia’, Portugese laurierkers, met glanzende eironde bladeren rond een roodgekleurde stengel. Deze laurierkers kan in bolvorm worden gesnoeid.
De Ilex crenata ‘Dark Green’ kan in een bolvorm of piramidaal gesnoeid worden. Als vormplant een van de beste vervangers voor de Buxus, die afgelopen zomer geteisterd werd door de Buxusmot.

Wintergroene vaste planten en kerstdecoraties

Bent u een echte winterfanaticus? Dan kijkt u waarschijnlijk al uit naar alle versieringen rondom kerst. Ook gezellige lichtjes en decoraties houden uw tuin gezellig. In Tuincentrum Princenbosch kunt u alvast weer genieten van de kerstsfeer.

Bekijk de planten in ons assortiment

Tuincentrum Princenbosch