×
8 jun

Hortensia’s

8 jun 2015

Hortensia’s zijn zeer geliefde en veelzijdige planten. Ze zijn geschikt als kamer, tuin en kuipplant. Er zijn soorten met bolvormige bloemen en met platte bloemschermen de zgn.’Teller’ hybriden. Daarnaast zijn er nog soorten die een puntvormige bloem hebben, in de volksmond schapenkop genoemd. Deze behoren tot de paniculata soorten.

VERZORGING
Alle hortensia’s houden van een zonnige tot lichtbeschaduwde plek. Hoe zonniger de standplaats is des te vochthoudender moet de grond zijn. Zeker in droge periodes is regelmatig water geven geen overbodige luxe. Een plaats op het zuiden is zeker af te raden daar de bladranden en de bloemen verbranden op hete zomerdagen.

SNOEI
Er bestaan vele misverstanden over het wel of niet snoeien van hortensia’s. U kunt ervan uitgaan dat in principe de gewone hortensia’s ( de macrophylla soorten ) in principe niet gesnoeid hoeven te worden om de bloei te bevorderen. Men snoeit alleen als de plant te groot is geworden of indien de plant niet of slecht bloeit.

Hoe te snoeien
Men behoort de takken niet in zijn geheel met 1/3 of de helft in te korten maar in het voorjaar na de vorst, ca. begin april, neemt men tot in het hart van de plant de oudste takken helemaal weg. Men herkent de oudste takken aan de houtige bast t.o.v. groene jongen twijgen. Hetzelfde jaar bloeien de takken aan de struik die niet gesnoeid zijn. Het jaar daarop snoeit men de overige oude takken in het voorjaar weg en bloeien datzelfde jaar alweer de takken die het voorgaande jaar gesnoeid zijn. Zo snoeit u dus om en om de oudste takken weg en zo behoudt men een kleinere struik.
Wil de plant slecht bloeien, dan kan men in het voorjaar in dezelfde periode de wortelkluit een keer rondsteken (zgn. wortelsnoei) waardoor de plant even geprikkeld wordt, zijn energie niet steekt in het aanmaken van bladeren maar in de aanleg van bloemknoppen.

Blauw of rose: Wel of geen spijkers.
Het geliefde blauw van veel hortensia liefhebbers leidt nogal eens tot teleurstelling.
Hoe een hortensia blauw te houden: De zuurgraad van de grond wordt aangegeven met de Ph waarde. Een lage Ph, 5 en lager geeft een blauwe kleur, Ph 6 of hoger geeft de roze kleur.
Plant een blauwe hortensia dus in zure grond, of meng turf door de grond en geef een meststof die ijzer en aluminium bevat. Tevens kan men jaarlijks in september een gift kali-aluin toevoegen en dit evt. jaarlijks herhalen tot de juiste kleur is bereikt. Alleen spijkers is absoluut onvoldoende om de grond voldoende zuur te krijgen.

Om een rose hortensia rose te houden of te krijgen voegt men aan de bodem kalk toe. Gieten met kalkrijk water en absoluut geen kali-aluin toevoegen.

Een fantastische nieuwe generatie hortensia’s worden geleverd onder de naam Hovaria®. Hieronder vallen de zgn. toverbalhortensia’s. Deze verkleuren in drie verschillende fasen. Ze beginnen met rose, of wit of blauw, tweede fase is voor alledrie de soorten licht mosgroen en de laatste fase is kersenrood.
Het ras ‘Homigo’ begint met blauw, ‘Hobella’ begint met zachtrose en ‘Hopaline’ begint wit.
Inmiddels zijn er acht schitterde soorten bekroond welke door ons geleverd kunnen worden.
Deze soorten zijn ook zeer geschikt voor boeketten en om te drogen. (in fase drie).
Voor welke soort u ook kiest, een Hortensia stelt niet gauw teleur.

 

Tuincentrum Princenbosch