×
8 dec

Help uw kuipplanten de koude wintermaanden door

8 dec 2017

Kuipplanten roepen vaak een mediterrane sfeer op. De Oleander en de Olijfboom zijn mede hierdoor bij veel mensen geliefd. De Olijfbomen staan bekend om hun mooie robuuste stam en prachtige zilvergrijze blad. De Oleander is een kleurrijke bloeier waarmee u uw tuin, terras of balkon snel opvrolijkt. Bij de verzorging van een kuipplant komt best wat kijken. Omdat de tropische bloeiers niet bestand zijn tegen koude Nederlandse winters, moet u ze goed beschermen. Tuincentrum Princenbosch geeft u graag de beste overwinteringstips.

Wat zijn kuipplanten?

Kuipplanten zijn niet-winterharde planten die oorspronkelijk uit (sub)tropische gebieden komen. Omdat kuipplanten de Nederlandse koude wintermaanden niet overleven, is het belangrijk dat u ze goed beschermt tegen de kou. Plaats ze in een pot of bak zodat ze in de herfst gemakkelijk naar binnen kunnen. Ziedaar de naam kuipplant.

Verschillende soorten kuipplanten

Er zijn verschillende soorten kuipplanten. De meeste kuipplanten houden van veel zon. Met uitzondering van onder andere de fuchsia, die staat liever in de schaduw/ half schaduw omdat het blad anders te snel verbrandt. Maar kuipplanten als de Oleander, Bougainvillea, Agapanthus, Lantana en Brugmansia geven de meeste bloemen op een zonnige plek. Bij aanschaf van deze kuipplanten moet u er dus rekening mee houden dat de plant binnen moet overwinteren.

Help uw kuipplanten de winter door!

Niet alle kuipplanten stellen dezelfde eisen aan overwintering. Daarom wordt er tijdens de winterperiode onderscheidt gemaakt tussen twee soorten kuipplanten: de bladhoudende soorten en de bladverliezende soorten.

Bladhoudende kuipplanten

Een aantal kuipplanten zijn bladhoudend, zo ook de Oleander en de Olijfboom. Kuipplanten die hun blad houden, hebben licht nodig. De ruimte mag niet te koud zijn, maar zeker ook niet te warm. Ideaal is een lichte, luchtige plek waar de temperatuur zo rond de 5 tot 8 graden schommelt. Beschikt u over een kas of serre? Dan is dit een uitstekende overwinteringsplek voor uw blad houdende kuipplanten!

Bladverliezende kuipplanten

Bladverliezende kuipplanten overwinteren makkelijker dan de bladhoudende kuipplanten, omdat ze ’s winters donker kunnen staan. Elke vorstvrije ruimte is dan ook geschikt om deze planten te laten overwinteren. De verzorging is verder hetzelfde als bij de bladhoudende kuipplanten. De overgang van buiten naar binnen heeft vaak bladval tot gevolg, zodat deze bladverliezende soorten al snel helemaal kaal zijn. Ruim het afgevallen blad regelmatig op en verwijder ook eventueel aangetast blad. Zo voorkomt u ziektes en schimmels. Probeer zoveel mogelijk te luchten, een ventilator kan hier eventueel bij helpen.

Overwinteringstips voor kuipplanten

Kuipplanten hebben veel zorg nodig. Maar de voldoening is dan ook groot wanneer het u lukt om de plant elk jaar gezond en wel door de winter te krijgen. Daarom geven wij u een aantal overwinteringstips.

Tip 1: Stop op tijd met bemesten
Geef uw planten vanaf augustus alleen nog mest met een laag stikstofgehalte en relatief veel fosfor en kali. Om uw kuipplanten optimaal de winter door te laten komen is het verstandig om deze planten helemaal geen mest meer te geven vanaf september.

Tip 2: Verwen uw kuipplanten niet teveel met water
Zorg ervoor dat uw kuipplanten veilig staan voor de regen. Als u de planten met een te natte potkluit binnen zet, geef dan even geen of weinig water, want van teveel nattigheid gaan de wortels rotten.

Tip 3: Breng uw kuipplant niet te vroeg naar binnen
Laat u kuipplanten zo lang mogelijk buiten staan. Dit bevordert namelijk de weerstand van de plant.

Het is wel belangrijk dat u goed in de gaten houdt wanneer er vorst voorspeld is. Jonge kuipplanten zijn gevoeliger voor vorst dan oudere kuipplanten.

Tip 4: Doe de plant een jasje om
Als de kuipplant te groot is, of u heeft geen ruimte binnen dan zijn er altijd nog speciale winterhoezen die u over de plant kunt trekken. De plant kan dan gewoon buiten op zijn plek blijven staan.

Tip 5: Een beetje water op zijn tijd
Vooral bladhoudende kuipplanten zijn gevoelig voor uitdroging. Geef daarom uw kuipplanten af en toe water tijdens de overwintering.

Tip 6: Zorg voor de juiste temperatuur
Laat uw kuipplanten overwinteren in een temperatuur tussen de 5 en 12 graden Celsius.

Tuincentrum Princenbosch